+36 20 925 6510 ditroi.maria@callanetics.hu

Yoga

YOGA

Szeretem a YOGA tanításait, rendszeresen gyakorlom, olvasom. Reggelente, jó időben teraszomon végzem a légző-gyakorlatokat, és a diófa alatt az ászanákat (testgyakorlatokat). Természetesen télen sem hanyagolom el, a szobámban, számomra kialakított helyen végzem a nekem szükséges gyakorlatokat. 

Fontosnak tartom a meditációkat is, mert minden alkalommal úgy érzem, lélekben megerősödve jövök ki belőle.

A YOGA  egy több ezer éves filozófiai rendszer, mely segítséget nyújt önmagunk, és a világ megismeréséhez. Egy olyan – tapasztalatokra épült és ma már a tudományt is felhasználó – életviteli módszer, melyben a test edzésén túl megteremtjük a lelki egyensúlyunkat, a belső harmóniánkat.

Légzéstechnikákkal, testgyakorlatokkal, relaxációkkal és a jóga további gyakorlat típusaival formálódik tudatunk. Megváltozik hozzáállásunk magunkhoz, környezetünkhöz, egymáshoz. Tudatosabbak, nyugodtabbak, türelmesebbek leszünk.

Az ászanák (testgyakorlatok) hatására izmaink megerősödnek, és a hosszantartó nyújtásai és relaxációi révén rugalmasabbak, hajlékonyabbak, feszültségmentesek leszünk. Oldja az ízületek merevségét, fájdalmát! Idegrendszerünk, hormonháztartásunk kiegyensúlyozott lesz! 

A rendszeres gyakorlás hatására szerveink egészségesebbek lesznek, erőnlétünk, fizikai és mentális állóképességünk nő.

Az egészséges szervezetnek egészséges az idegrendszere, az érhálózata, a keringési rendszere, a hormonháztartása, a belső szervei, és jól működik az anyagcseréje. Mind ezek hatására megőrizzük egészségünket, fiatalos mentalitásunkat, gondolkodásunkat, alakunkat, jó közérzetünket, összességében belső harmóniánkat.


Önálló jógafoglalkozásokat ma már nem tartok, mert úgy érzem a heti 4 óránál több foglalkozás 71 évesen már nem esik jól. Viszont, vendégeim ismernek, tudják, hogy gyakran beleszővöm óráimba a jóga egyes elemeit, akár az egész foglakozás alatt jógával töltjük az időt. 

Erre egyik példa a Callanetics&Yoga DVD-m gyakorlatsora, melyben mindkettő módszer kiegészíti egymást.

A Slender Yoga, azaz a „Karcsúsító jóga” DVD-m ötletét a jóga oktatói tanfolyam kínálta elém. Szakdolgozatom címe a „Jóga és az optimális testsúly” volt, ahol az elméleti anyag mellett az ászanákkal is bemutattam a címben rejlő lehetőségeket.